Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί μόνοι οι μεγάλοι να απολαμβάνουν το μασάζ;


Εισαγωγή στην μάλαξη μικρών ηλικιών (Σε συνέχειες ,μέρος Α)

Μισαηλίδης Νίκος 2014


Υπάρχει ένα γεγονός. Όσοι διαβάζετε αυτές τις σημειώσεις σίγουρα έχετε ακούσει για το μασάζ στα παιδιά και κυρίως στα βρέφη. Το πιθανότερο βέβαια είναι να μην γνωρίζετε πως και γιατί να εφαρμόζει κάποιος μάλαξη στα παιδιά. Αλλά αυτός είναι και ο στόχος των σημειώσεων. Να σας γνωστοποιήσει το γιατί και να σας καθοδηγήσει για το πώς.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η μάλαξη στα μικρά είναι μια πρακτική που υπάρχει εδώ και αρκετούς αιώνες, ενώ πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι παρέχει συναισθηματικά και φυσικά οφέλη στους λιλιπούτειους δέκτες (ενώ παράλληλα δίνει μια υπέροχη ευκαιρία για να εδραιωθεί ο δεσμός ανάμεσα στον τροφό – κηδεμόνα και το παιδί)

Ας συγκεντρωθούμε στην ποιότητα!

Συχνά αναφέρετε στα διάφορα βιβλία που διαπραγματεύονται την διαπαιδαγώγηση και ανατροφή των παιδιών μας η φράση «ποιοτικός χρόνος» . Δηλαδή αν καταφέρνουμε να περνάμε χρόνο με τα παιδιά μας , αδιάσπαστο από άλλες «υποχρεώσεις» , θα πετύχουμε και θα δούμε διαφορές! Ο πολύς χρόνος κατά τον οποίο είμαστε μεν παρών φυσικά , αλλά όχι με την προσοχή μας στραμμένη προς τον πρωταγωνιστή αυτού του χρονικού διαστήματος δεν προσφέρει τίποτε ( ίσως βλάπτει κιόλας γιατί βιώνουν τα παιδιά την αδιαφορία των κηδεμόνων τους). Μια εξαιρετική ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας , δυνατότητα να προσφέρουμε αγάπη και ασφάλεια και απόλαυση έχουμε μέσα από την μάλαξη. Να έχετε στο μυαλό σας πως προσφέρετε ένα δώρο (εξάλλου έτσι θα το αντιλαμβανόσασταν το μασάζ και οι ίδιοι;) στα παιδιά και να είστε σίγουροι πως έτσι θα το εκλάβουν. Θα καταλάβουν την αυθεντική, αδιάσπαστη φροντίδα σας ως αγάπη. Το είχατε δεχθεί αυτό μικροί; Αν ναι αναγνωρίζετε πως σας ακολουθεί ως συναίσθημα σε όλη σας την ζωή. Αν όχι είμαι σίγουρος πως θα θέλατε να είχατε αυτό το συναίσθημα.

Στις μέρες μας αναβιώνει η πρακτική του θηλασμού και της αγκαλιάς , ιδιαίτερα στην βρεφική ηλικία. Του αγγίγματος δηλαδή που προσφέρει ασφάλεια και υποστήριξη για τον νεοεισερχόμενο στον κόσμο μας. Όλο και περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν τον θηλασμό, όλο και περισσότερες έρευνες αναφέρονται στα υπέροχα οφέλη του αγγίγματος από την βρεφική ηλικία (θα τολμήσω να πω από την ενδομήτριο ζωή ακόμη). Δεν είναι κάτι καινούργιο , οι πρωτόγονες (για εμάς ) κοινωνίες και κουλτούρες ανέκαθεν γνώριζαν την δύναμη του αγγίγματος. Κουβαλούν οι μητέρες τα παιδιά τους όλη την ώρα , συνήθως με την βοήθεια ενός κομματιού από ύφασμα και μπορούν να αντιδράσουν άμεσα και γρήγορα στις ανάγκες των παιδιών τους με φυσικό και ομαλό τρόπο . Με έναν δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ τους και ξεκινά και διατηρείται με το άγγιγμα.

Μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής μας αλλά και στην στάση μας απέναντι στην ανάγκη «ποιότητας ζωής» έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται συνεχώς οι ευκαιρίες για ουσιαστικό δέσιμο , συναισθηματικό και φυσικό με τα αγαπημένα μας άτομα και φυσικά με τα παιδιά. Η επισκληρίδιος αναισθησία, η καισαρική τομή, η χαλάρωση του στήθους μετά από έναν θηλασμό, η έλλειψη γονικής άδειας και άδειας ανατροφής που να επαρκεί για τις ανάγκες ενός παιδιού, η ψευδής (πολλές φορές ) ανάγκη περισσότερων χρημάτων που οδηγεί σε περισσότερες ώρες εργασίας και σε λιγότερες ώρες αγγίγματος.

Οι ευκαιρίες για άγγιγμα και σύνδεση μεταξύ γονιών και παιδιών έχουν μειωθεί κατά πολύ, επειδή έχουν αλλάξει η προτεραιότητες. Είναι πολύ λογικό ο γονιός να φαίνεται απαθής ή χωρίς διάθεση προς το παιδί. Η καθημερινότητα μας οδηγεί συχνά στην ανάγκη να τεμπελιάσουμε , να έχουμε τον προσωπικό μας χρόνο που μεταφράζεται σε λιγότερη φροντίδα και διαθέσιμο χρόνο για τα παιδιά. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα παιδί ιδιαίτερα βρέφος χρειάζεται πολύ χρόνο και φροντίδα για βασικές ανάγκες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να θέσουμε μια δέσμευση ποιοτικού χρόνου με την μάλαξη , μια πράξη που θα δώσει ανταμοιβές στο μέλλον (η σύνδεση και εμπιστοσύνη με το παιδί) αλλά και άμεση ευχαρίστηση γιατί απλά συγκεντρωνόμαστε στην φροντίδα της μάλαξης και ξεχνάμε τα προβλήματα της κάθε ημέρας.

Ειδικά για βρέφη συμβουλές ποιοτικού χρόνου

 Μάλαξη

 Θηλασμός

 Για ύπνο μαζί

 Μάρσιπο

 Αγκαλιά αμέσως μετά τον τοκετό

 Ανταπόκριση στο κλάμα

 Τάισμα δίχως αυστηρό πρόγραμμα

 Αποφεύγω τους άσκοπους χωρισμούς

Πολλοί γονείς δεν είναι εύκολο να ακολουθήσουν όλες τις παραπάνω συμβουλές , γι’ αυτό είναι σημαντικό ευκαιρίες σαν την μάλαξη (που είναι εύκολη δέσμευση) να μην χάνονται.

Όμως ποιο το όφελος;

 Το βρέφος μαθαίνει να σας εμπιστεύεται

 Το βρέφος μεγαλώνει και γίνεται ευαίσθητο και συναισθηματικό παιδί

 Το βρέφος μαθαίνει να νοιάζεται και να συνδέεται με τους άλλους

 Επειδή το βρέφος είναι ευχαριστημένο ξοδεύει λιγότερη ενέργεια στο κλάμα για να του δώσει κάποιος προσοχή και περισσότερη στην ανάπτυξη και μάθηση

 Γίνονται παιδιά με αυτοπεποίθηση

 Γίνεστε γονείς με ευαισθησία

 Ένας σταθερός δεσμός ανάμεσα σε γονιό και παιδί σχηματίζεται

 Έχετε ένα χαρούμενο παιδί που οι ανάγκες του έχουν ανταπόκριση και τα αισθήματα του είναι σεβαστά.

Η μάλαξη για βρέφη και τα οφέλη της παρουσιάστηκαν στον Δυτικό κόσμο από την Vimala Mc Clure , γιατρό που ταξίδεψε στην Ινδία την δεκαετία του ’70. Στην Ινδία οι μητέρες συνηθίζουν να εφαρμόζουν μάλαξη σε όλους στην οικογένεια και μεταφέρουν την τεχνική στις κόρες. Όταν κάποια στιγμή η Mc Clure έπεσε με πυρετό από ελονοσία , όλες οι γυναίκες της εφάρμοσαν μάλαξη και τραγουδούσαν όπως θα έκαναν και μέσα στην οικογένειά τους . Το συναίσθημα που ένιωσε ήταν τόσο δυνατό αλλά και η ενέργεια που γέμισε το σώμα της πρωτόγνωρο που της έδωσε την ώθηση να γράψει το βιβλίο «μάλαξη για βρέφη» το 1979. Παράλληλα ίδρυσε τον Διεθνή οργανισμό της Μάλαξης για Βρέφη για να προωθήσει και να υπενθυμίσει στον Δυτικό κόσμο ότι η αγάπη, ασφάλεια και συμπόνια είναι αισθήματα υγείας και εύκολα μπορούμε να τα δεχθούμε με το μασάζ.

Κινήσεις μάλαξης

 Θωπείες: Απαλές κινήσεις επιφανειακές ή σε περισσότερο βάθος που βοηθούν στο να ζεσταθούν οι υποκείμενοι μύες

 Ανατρίψεις: Με αυτές τις κινήσεις πιάνουμε τις βαθύτερες στοιβάδες του μυ και τον ανασηκώνουμε

 Ζυμώματα: Αναζωογονεί τον μυ και θέτει σε λειτουργία τα συστήματα τροφοδοσίας και αποτοξίνωσης

 Χτυπηματάκια: ελαφρά χτυπηματάκια ή τσιμπηματάκια στον μυ μπορούν να είναι είτε τονωτικά είτε χαλαρωτικά ανάλογα με τον ρυθμό και την ένταση

 Δονήσεις: για χαλαρωτικό συναίσθημα

 Περιστροφές : Θέτοντας μια άρθρωση στο πλήρες εύρος της βοηθά στο να ξεπεραστούν τυχόν προβλήματα και περιορισμοί στην κίνηση.

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξουν όλες οι κινήσεις σε ένα μασάζ . Όποιες βολεύουν μόνο και είναι απαλές . Για παράδειγμα μόνο δονήσεις απαλές για ένα βρέφος μπορεί να είναι αρκετό.
Βαθιές πιέσεις και γρήγοροι ρυθμοί δεν χρειάζονται .
Ουσιαστικά η απλή επαφή είναι η βάση της μάλαξης στα βρέφη και όσο μεγαλώνουν προσθέτουμε κινήσεις και τεχνικές .
Η μάλαξη επεμβαίνει στον μαλακό ιστό του σώματος για να πετύχει την καλή λειτουργία του και να διατηρήσει την ομοιόσταση

Προσοχή η πρόθεση πρέπει να προηγείται του αγγίγματος.

Προετοιμασία δική μας.(είμαι καλά και φροντίζω και τους άλλους, αν δεν είμαι καλά δεν θα καταφέρω να φροντίσω σωστά τους άλλους γιατί πολύ απλά κάτι δικό μου - σωματικό, πνευματικό ή συναισθηματικό - θα μου αποσπα της προσοχή και την συγκέντρωση.

Η πρόθεση μας συμπηκνώνεται στα παρακάτω:,

 διάθεση,

 συγκέντρωση,

 παρουσία



Ελεύθερο για αναδημοσίευση , είτε πλήρως είτε τμήμα του , με αναφορά στην πηγή είτε και ανώνυμα. Η ελευθερία της γνώσης είναι αγαθό πολιτισμού και όχι προϊόν μάρκετινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου