Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Το Θαυμάσιο Shiatsu - Σιάτσου Μέρος Α


Αφορισμός του Ιπποκράτη προς τους Θεραπευτές

Η Ζωή είναι σύντομη, η τέχνη μακριά, η ευκαιρία στιγμιαία, η εμπειρία απατηλή, η κρίση δύσκολη.
Και η αλήθεια είναι ότι δεν αρκεί όλα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν , να γίνουν γρήγορα , γιατί το πρώτο που θα πρέπει να εκτιμήσουμε με ακρίβεια και συνολικά , είναι όλα όσα αφορούν τον ασθενή, αυτούς που τον περιτριγυρίζουν και τα εξωτερικά πράγματα που τον επηρεάζουν .


Εννοούμε ως μάλαξη μια σειρά από χειροπρακτικές κινήσεις , με τις οποίες προσπαθεί κανείς να ασκήσει μια Πίεση με διαφορετικό τρόπο και τεχνικές , πάνω στα μαλακά μέρη του σώματος προσπαθώντας να αποτρέψει άμεσα ή έμμεσα τα αποτελέσματα των νοσηρών καταστάσεων και να συμβάλει στην ενεργοποίηση μηχανισμών αυτό-ίασης .
Στη Δύση η σύγχρονη τεχνική της μάλαξης προέρχεται από τις Γερμανικές χώρες (Mezger, Berghmann, Helleday 1873. Στην Ανατολή έχει μακρόχρονη και βαθύτερα στον χρόνο Ιστορία
Το Σιάτσου αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Tokujiro Namikoshi Sensei, ο οποίος, σε ηλικία μόλις 7 ετών, θεράπευσε την μητέρα του από ρευματισμούς, χρησιμοποιώντας πιέσεις με τις παλάμες τα δάχτυλα και τους αντίχειρες. Αργότερα, μελετώντας το σώμα ανέπτυξε μια θεωρία βασισμένη στην ανατομία και την φυσιολογία. . Μετεξέλιξη του Κινέζικου Κάμπο.
Το Σιάτσου και το παραδοσιακό Ιαπωνικό Μασάζ Άνμα, με ιστορία 4000 ετών, αναγνωρίστηκαν επίσημα ως «θεραπεία με τα χέρια», από την Ιαπωνική κυβέρνηση το 1955. Το 1964, το υπουργείο υγείας διαφοροποίησε το Σιάτσου από το Άνμα και το αναγνώρισε, ως ξεχωριστή θεραπευτική μέθοδο Ιαπωνικής προέλευσης. Στην Ευρώπη και στην Αμερική εμφανίστηκε στις δεκαετίες του ΄50-΄70. 
Με βάση τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκει στις συμπληρωματικές αγωγές υγείας.
Ο ρόλος των θεραπευτών Shiatsu είναι η διάγνωση και θεραπεία , σύμφωνα με τις αρχές της ανατολίτικης Ιατρικής.
Πολλοί από τους πρώτους θεραπευτές Σιάτσου ανέπτυξαν το δικό τους ύφος και αντίστοιχα Σχολή. Άλλες σχολές επικεντρώνονται στη γενικότερη αγωγή του σώματος ή των ενεργειακών καναλιών, προκειμένου να επηρεαστεί το ΚΙ, άλλες σε συστήματα διάγνωσης (όπως των 5 στοιχείων) άλλες σε πιο μακροβιοτική προσέγγιση.
Υπάρχουν σχολές που εφαρμόζουν σιάτσου στο ενεργειακό επίπεδο (χωρίς να αγγίζουν το σώμα) των μεσημβρινών. 

Κάθε εφαρμοστής επιλέγει - ή διαμορφώνει για να το πούμε καλύτερα - τεχνικές και κινήσεις που αρμόζουν στην ιδιοσυγκρασία του ώστε να αποδεχτεί πρώτα πρώτα ο ίδιος το τι  και γιατί εφαρμόζει μάλαξη ώστε να μπορέσει να επηρεάσει ευνοικά τον εκάστοτε δέκτη. 
Σήμερα το Σουηδικό μασάζ και το Ιαπωνικό Shiatsu είναι οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική για την θεραπεία του σώματος.
Το Shiatsu κέρδισε πρόσφατα οπαδούς τόσο ανάμεσα σε θεραπευτές όσο  και σε ερασιτέχνες
§  Το Σιάτσου (Shiatsu) είναι μια θεραπεία βασισμένη στο βελονισμό. Γίνεται με την πίεση των σημείων βελονισμού, καθώς και άλλων σημείων-κλειδιών, που έχουν επιλεγεί με ιδιαίτερη προσοχή. Ο πρωταρχικός του σκοπός είναι η αποκατάσταση της ψυχοσωματικής ισορροπίας. Πέρα όμως από τη θεραπευτική του πλευρά, το σιάτσου (Shiatsu) μπορεί να αποτελέσει για τον θεραπευτή μια υψηλότατη μορφή συνειδητοποίησης του δικού του βαθύτερου εαυτού μέσα από τον άλλον.
Πηγή: από το βιβλίο της Μαρίας Σαρλέ #Σιάτσου - Shiatsu: Φιλοσοφία και Πράξη#, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.

To πλεονέκτημα της τεχνικής του Σιάτσου είναι ότι αναγκάζει τον κάθε "θεραπευτή" να κρατά τον εαυτό του σε ισορροπία και καλή κατάσταση. Μόνο τότε μπορεί κάποιος να εφαρμόσει Σιάτσου. 
Είναι μιά από τις περισσότερο ολιστικές προσεγγίσεις μάλαξης , αφού απαιτεί λήψη ιστορικού αλλά και πληροφοριών του δέκτη (τρόπος που περπατά, που μιλά, που εκφράζεται, που αντιδρά στην ζωή κλπ) για να δημιουργηθεί το εξατομικευμένο πρόγραμμα μάλαξης του κάθε μοναδικού ανθρώπου που φυσικά αναπροσαρμόζεται και αλλάζει στην κάθε μοναδική συνεδρία. 
Γνώμη μου είναι κάθε μορφή μάλαξης να ακολουθεί αυτόν τον κανόνα της εξατομίκευσης όπως επίσης και τον παρακάτω 

Προηγείται η πρόθεση του αγγίγματος. (θα αναφερθούμε σε αυτό σε άλλη ανάρτηση στο μέλλον)

«Σιάτσου» στα Ιαπωνικά, σημαίνει πίεση με τα δάκτυλα. Αξιοποιεί όμως, μια ποικιλία από διαφορετικές τεχνικές  και οι πιέσεις ειδικών σημείων. Ο σκοπός του είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη ευεξία, επιδρώντας σε σώμα νου και πνεύμα. Προσφέρει βαθιά χαλάρωση και ανακούφιση από τις εντάσεις και το στρες, που ευθύνονται έμμεσα ή άμεσα, για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας.


Το Ανθρώπινο Ον προέρχεται από το Κι στον Ουρανό  και τη Γη. Η Ένωση του Κι του Ουρανού και της Γης ονομάζεται Ανθρώπινο Ον . Huang Ti Nei (Κλασικό εγχειρίδιο Εσωτερικής Ιατρικής του Κίτρινου Αυτοκράτορα)  Η παραπάνω φράση συνοψίζει την φιλοσοφία των Ασιατικών τεχνικών μάλαξης και φυσικά χρειάζεται αποκρυπτογράφηση (δείτε και διαβάστε σε επόμενη ανάρτηση)

Για όποιον ενδιαφέρεται παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα Σιάτσου για όλους , ανεξάρτητα από πιθανή προυπάρχουσα γνώση στην μάλαξη  .

Ζητήστε πληροφορίες στο salvialessons@gmail.com

Μισαηλίδης Νίκος


Ελεύθερο για αναδημοσίευση , είτε πλήρως είτε τμήμα του , με αναφορά στην πηγή είτε και ανώνυμα. Η ελευθερία της γνώσης είναι αγαθό πολιτισμού και όχι προϊόν μάρκετινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου