Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Εισαγωγή στην μεθοδολογία της Γηριατρικής μάλαξης με εναλλακτικές τεχνικές


Εισαγωγή στην μεθοδολογία της Γηριατρικής μάλαξης με
εναλλακτικές τεχνικές

 Μισαηλίδης Νίκος 2014  (Σημειώσεις σε συνέχειες μέρος Α)

 Γηριατρική

Γεροντολογία είναι , ο κλάδος της γενικής Βιολογίας , και η επιστήμη που ασχολείται με το φαινόμενο της γήρανσης κάθε έμβιου όντος και τα διάφορα προβλήματα της διεργασίας αυτής
Γηριατρική είναι η εφαρμοσμένη ιατρική των νοσημάτων και παθήσεων που παρατηρούνται στη γεροντική ηλικία.

Οι εναλλακτικές φροντίδες έχουν ρόλο συμπληρωματικό στις διεργασίες της Γηριατρικής για την ενίσχυση της ψυχολογικής κατάστασης του ηλικιωμένου, για την ενίσχυση της ευκαμψίας και καλής φυσικής κατάστασης αλλά και για την πρόληψη και την διατήρηση της ισορροπίας σε ότι αφορά την καλή λειτουργία των επιμέρους συστημάτων και πτυχών του ανθρώπου.
Τα γηρατειά είναι οπωσδήποτε η πλέον δύσκολη ανθρώπινη ηλικία. Είναι η περίοδος της ζωής μας που έπαψε να είναι παραγωγική για το εθνικό σύνολο , αλλά από την άλλη έχει μεγαλύτερη ανάγκη σε φροντίδα , παροχές και υλικά που επιβαρύνουν τις νεώτερες και παραγωγικές ηλικίες.

Στην σύγχρονη κοινωνία οι ηλικιωμένοι συχνά απομονώνονται , είτε από μόνοι τους είτε από το περιβάλλον τους ενώ ο αδυσώπητος χρόνος τους έφερε σε θέση εξάρτησης από τους άλλους. Η οικονομική επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό , η έλλειψη χρόνου των εργαζόμενων συγγενών , η κακή οργάνωση της νοσηλείας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ενισχύουν την αίσθηση αδυναμίας του γέρου. Μια αίσθηση που συμπληρώνει η φυσική αδυναμία των επιμέρους συστημάτων του σώματός του και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Δεν πρέπει όμως να είναι έτσι τα πράγματα και μπορούν να είναι διαφορετικά.

 Είναι κοινωνική υποχρέωση η προστασία και η φροντίδα του γήρατος.

Είναι οι γονείς , οι γεννήτορες, που δούλεψαν και πρόσφεραν στο κοινωνικό σύνολο, κόπιασαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους , πολέμησαν για να προστατέψουν το έθνος, υπέφεραν , αποκατέστησαν στο βαθμό που μπορούσε ο καθένας και έφτασαν σε θέση εξάρτησης. Οφείλουμε να τους προστατέψουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Από καθαρά Ιατρικής πλευράς , είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη καλύτερης φροντίδας των ηλικιωμένων ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης . Εδώ συμβάλλει τα μέγιστα η εναλλακτική φροντίδα με τεχνικές και μεθόδους μάλαξης αλλά και άλλων προσεγγίσεων που δίνει την δυνατότητα παρουσίας γερών γέρων !!

Σε περίπτωση που δεν έχουμε καλύτερη φροντίδα των ηλικιωμένων αντιμετωπίζουμε , πολλά προβλήματα υγείας που επιβαρύνουν τα ταμεία. Είναι ένας κύκλος κέρδους που ίσως κάποιες Ανώνυμες Φαρμακευτικές εταιρίες να επιθυμούν αλλά δεν προσφέρει τίποτε αυτή η διαδικασία ούτε στην κοινωνία , ούτε στους ηλικιωμένους , ούτε στους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες εταιρίες. Επιπλέον φορτώνει το σύστημα υγείας με επιπλέον κλίνες και απασχόληση νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία που συχνά δεν έχουν την υποδομή για να δεχθούν ηλικιωμένους. Το προσδόκιμο της ζωής αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς αυξημένο ποσοστό ηλικιωμένων σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό. Αν δεν είναι καλά στην υγεία τους και δεν λειτουργεί καλύτερα το σύστημα υγείας για την φροντίδα τους ,η επιβάρυνση για το σύνολο της κοινωνίας είναι χρόνο με τον χρόνο μεγαλύτερη.

Το φαινόμενο το βλέπουμε καθημερινά . Αυξάνουν συνεχώς οι κλίνες που καταλαμβάνουν στα νοσοκομεία άτομα της γεροντικής ηλικίας που δυστυχώς λόγω έλλειψης πρόληψης δεσμεύουν τα κρεβάτια για μεγάλο χρονικό διάστημα . Το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τους νεώτερους που χρειάζονται νοσηλεία αλλά και για τους ηλικιωμένους που βλέπουν να περνούν από τα διπλανά κρεβάτια νεώτερα άτομα που γίνονται καλά και φεύγουν και οι ίδιοι παραμένουν στην ίδια κατάσταση. Τι ψυχολογία αλήθεια να έχουν αν ζουν μια τέτοια κατάσταση;

Αλλά και σε επίπεδο οικογενειακό το ενδιαφέρον για τον υπερήλικα συνεχώς μειώνεται . Λιγότερο στην επαρχία, περισσότερο στις πόλεις. Λιγότερο στην Ελλάδα, περισσότερο στο Εξωτερικό. Συχνά εγκαταλείπουν τον παράλυτο γέρο σε κάποιο νοσοκομείο ή νοσηλευτικό ίδρυμα, χωρίς να ενδιαφέρονται για την καλυτέρευσή του ώστε να τον πάρουν στο σπίτι. Λογικό αν δεν υπάρχει χρόνος αλλά και χρήματα για την φροντίδα του υπερήλικα. Παράλογο αν δεν υπάρχει η μέριμνα της πρόληψης ώστε να μην φτάσει σε αυτή την κατάσταση η οικογένεια.

Στον ψυχολογικό τομέα από την άλλη, ο ηλικιωμένος που βρίσκεται σε κάποιο ίδρυμα χάνει την αξιοπρέπεια του. Ειδικά στα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν τμήμα Γηριατρικής. Εκεί ο νέος και ο γέρος είναι δίπλα δίπλα. Με ψυχολογικό αντίκτυπο και για τους δύο. Από την πλευρά του γέρου είναι ψυχοφθόρο να βλέπει να εναλλάσσονται συνεχώς άλλα νέα πρόσωπα στο διπλανό κρεβάτι που γίνονται καλά και φεύγουν ενώ δεν έχει ο ίδιος την ίδια τύχη. Τι διάθεση για ζωή μπορεί να έχει κάποιος σε μια τέτοια κατάσταση;

Από την πλευρά των νέων , κανείς δεν θέλει να έχει δίπλα του ένα γέροντα ασθενή κατάκοιτο , ενδεχόμενα με κατακλίσεις , με ακράτεια που ίσως δεν μπορεί καν να ανταλλάξει δυο λόγια λόγο κατάθλιψης.
Οι παραπάνω λόγοι σε εθνικό, κοινωνικό, οικογενειακό και ατομικό επίπεδο αλλά και πολλοί άλλοι θα πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε ότι είναι προς όφελος όλων αλλά και βασική υποχρέωση κράτους και πολιτών η καλύτερη και σωστά οργανωμένη φροντίδα των ηλικιωμένων που ξεκινά από την πρόληψη .

 Χωριστές Γηριατρικές μονάδες με κλίνες χαμηλού κόστους

 Δωρεάν υπηρεσίες από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό

 Δωρεάν ή χαμηλού κόστους εναλλακτικές φροντίδες για την πρόληψη των καταστάσεων που οδηγούν στο νοσοκομείο, αλλά και για την συμπλήρωση της ιατρικής θεραπευτικής αγωγής που συχνά μένει μόνο στα φάρμακα και τις εγχειρήσεις.

 Ενημέρωση των πολιτών για θέματα γεροντολογίας και επιμόρφωση των νεώτερων για τον τρόπο αντιμετώπισης των γηρατειών σε ασφαλές και ζεστό περιβάλλον , που είναι το σπίτι μας .

 Ειδικευμένοι επαγγελματίες στην γεροντολογία , φυσιοθεραπευτές, μασέρ, γιατροί, ψυχολόγοι, εναλλακτικοί , διαιτολόγοι, γυμναστές κλπ που θέλουν να προσφέρουν και επιδοτούνται από την κοινωνία (κράτος) για αυτό.

 Αγάπη από το σύνολο της κοινωνίας προς αυτούς που μας έχουν ανάγκη και βρίσκονται στην θέση που θα βρεθούμε και εμείς .
Είναι κρατική ευθύνη η δημιουργία των υποδομών και ατομική υποχρέωση η επιμόρφωση για να έχουμε περισσότερους γερούς γέρους και λιγότερους νέους γέρους. 

Ιστορικά στοιχεία

Η φροντίδα των ηλικιωμένων ανά τους αιώνες έχει πάρει διάφορες μορφές. Από την οικειοθελή εγκατάλειψη των ινδιάνων γερόντων που έφευγαν από την ομάδα μέχρι την υποχρεωτική εγκατάλειψη κάποιων φυλών της Μαλαισίας (έθαβαν του γέρους ζωντανούς αφού ήταν ανίκανοι να εργάζονται).

Γενικά ο ηλικιωμένος έχριζε σεβασμού και αναλάμβανε ρόλους συμβουλευτικούς ή αρχηγικούς στις φυλές των ανθρώπων.

Από πολύ παλιά , οι άνθρωποι αναζητούσαν και ερευνούσαν διάφορους τρόπους και φάρμακα για να αναστείλουν τις φθορές που προκαλεί ο χρόνος. Οι φθορές αυτές εξαφανίζουν αργά και σταθερά , τη ζωτικότητα, το σφρίγος, τη δραστηριότητα και τέλος τη ζωή των ανθρώπων.
Τα Γηροκομικά του Ιπποκράτη είναι το πρώτο σύγγραμμα Γηριατρικής στον κόσμο .

Ακολούθησε ο Γαληνός με τις συμβουλές του για τους ηλικιωμένους που περιλάμβαναν καλές συνθήκες υγιεινής (Λουτρά) , εγκράτεια σε τροφή, ποτά και σεξουαλικές καταχρήσεις, επαρκή ύπνο και διατήρηση ψυχικής ηρεμίας.

Στην αναγέννηση εμφανίστηκαν διάφορα έντυπα που στόχευαν τα γηρατειά , αλλά ασχολούνταν περισσότερο με την διατροφή και τον ύπνο και ελάχιστα με τα προβλήματα υγείας , τα νοσήματα και την αντιμετώπισή τους.

Το 1935 εκδηλώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον στην Μ. Βρετανία για τους γέροντες σε νοσοκομειακό επίπεδο. Στο Νοσοκομείο West Middlesex η γιατρός Marjory Warren αναγκάστηκε (μετά από ένα νόμο για τους φτωχούς και ανάπηρους) να φροντίσει μερικές εκατοντάδες ηλικιωμένους. Τότε το στρατόπεδο ανθρωπίνων υπάρξεων το μετασχημάτισε σε Νοσοκομείο με πτέρυγα για ηλικιωμένους και πτέρυγα για νεότερους που είχε θεαματικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την ίαση των γεροντότερων και την λειτουργικότητα του νοσοκομείου για τους νεώτερους. Τότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα γηριατρικά τμήματα που στελεχώθηκαν με επιμορφωμένο προσωπικό για αντιμετώπιση των προβλημάτων των ηλικιωμένων.

Το 1940 ο Dietrich Miesler έμαθε μάλαξη. Ήταν όμως το 1970 μετά από σπουδές στην ψυχολογία και την γεροντολογία που εστίασε στο γήρας.
Σκοπός του ήταν να μάθει τους θεραπευτές πώς να δουλεύουν αποτελεσματικά σε ηλικιωμένους. Η εμπειρία του στη μάλαξη αλλά και οι εμβάθυνση στα προβλήματα του γήρατος τον βοήθησε να δημιουργήσει μια μεθοδολογία που κυρίως βασίστηκε στη σουηδική μάλαξη .

Ίδρυσε το 1991 στα 66 του χρόνια την σχολή του στη Σεβαστούπολη της Καλιφόρνιας « Geriatric massage project» . Αν και η σχολή ασχολείται με την γεροντολογία και τον συνδυασμό πολλών επιστημών , Ιατρική, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία, και χειροπρακτική εστιάζεται κυρίως στα οφέλη της μάλαξης.

Η γηριατρική μάλαξη μοιάζει λοιπόν να παίρνει πιο ξεκάθαρη μορφή τα τελευταία χρόνια.

Στην Ασία ο ηλικιωμένος δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά αφού η ροή του ΚΙ μπορεί να ενδυναμώσει τα συστήματα και όλο τον οργανισμό τόσο στους νέους όσο και στους γέρους. Αντιμετωπίζονται τα επιμέρους προβλήματα ανεξαρτήτου ηλικίας , όταν εμφανιστούν . Ειδικά για τους ηλικιωμένους πιο συχνά η μεθοδολογία του Σιάτσου και της ρεφλεξολογίας εστιάζεται στην γενική ευεξία και διάθεση, στα αρθριτικά και κυκλοφορικά προβλήματα και στην απώλεια μνήμης . Στην Ινδία και την Κίνα η φυτοθεραπεία (βότανα με μόξα, βότανα με πουγκιά, αιθέρια έλαια) έχει σπουδαίο ρόλο στην αναζωογόνηση του οργανισμού. Ο συνδυασμός του δυτικού τύπου γηριατρικού μασάζ με τις ασιατικές τεχνικές και κυρίως τρόπο ζωής και αντιμετώπισης του θανάτου , έχει εκπληκτικά αποτελέσματα και σίγουρα είναι καλύτερος τρόπος προληπτικής φροντίδας αλλά και συμπληρωματικής αγωγής για το γήρας σε οποιαδήποτε ηλικία και αν εμφανιστεί.

Τα πολύτιμα χρόνια της γεροντικής ηλικίας

Καθώς γερνάμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιδεινώνεται με αποτέλεσμα ο οργανισμός να είναι επιρρεπής σε ασθένειες. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια προβλήματα υγείας και έλλειψη ζωτικής ενέργειας , ώστε να κουράζονται εύκολα .
Το φυσικό γήρας είναι μια διαδικασία που όλες οι διαδικασίες μειώνονται σε αποτελεσματικότητα χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Όλοι έχουμε νιώσει κουρασμένοι μετά από μια κοπιαστική ημέρα ως φυσιολογική διαδικασία. Ανάλογα νιώθουν τα επιμέρους συστήματα του σώματος στο γήρας. Πολλοί παράγοντες μπορούν να υποθάλπουν την έλλειψη ενθουσιασμού και διάθεσης για ζωή στους ηλικιωμένους.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι η φτωχή διατροφή, έλλειψη χρημάτων, μοναξιά, έλλειψη κίνησης και επαφής. Έτσι φαύλος κύκλος κατάθλιψης ξεκινά που ρίχνει περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει ακόμη πιο εύκολο το να κυλήσει ο ηλικιωμένος στην ασθένεια στους πόνους και στην βαθύτερη θλίψη.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο φόβος του αγνώστου (το μετά τον Θάνατο) κάνει πολλούς ηλικιωμένους που αρχίζουν να συνειδητοποιούν το γεγονός , νευρικούς και αγχωμένους. Αναγκαστικά θα βρεθούν μπροστά σε υπαρξιακά θέματα σχετικά με την θέση τους στο σύμπαν. Ο αυτοπροσδιορισμός και η αναγνώριση της ασημαντότητας της ζωής αλλά και του μεγαλείου της δεν είναι εύκολη διαδικασία για όλους , ειδικά για όσους δεν έχουν αντιμετωπίσει το θέμα στην νεότητα που είναι αρκετά πιο χαλαροί και αποστασιοποιημένοι από το γεγονός .
Η ρεφλεξολογία , το Σιάτσου , η Αρωματοθεραπεία αλλά και άλλες τεχνικές μάλαξης και επαφής, ενεργειακής ή σωματικής βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του γήρατος, των συμπτωμάτων που ακολουθούν την πτώση των συστημάτων , αλλά και την καθαρή σκέψη μέσα από την αυτογνωσία του τρίπτυχου του ανθρώπινου όντος (σώμα- ψυχή- πνεύμα) για την αποδοχή της πρόκλησης του να περάσουν με υπερηφάνεια το κατώφλι του θανάτου .

Το Γηριατρικό μασάζ

Η γηριατρική μάλαξη είναι ειδικά διαφοροποιημένη μάλαξη που βασίζεται στη Σουηδική (κλασική μάλαξη) και λαμβάνει υπόψη της ,τις φυσικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες της γήρανσης κατά την διαδικασία εφαρμογής.
Ο σκοπός της μάλαξης είναι το άγγιγμα ειδικά στις περιπτώσεις που οι συνθήκες ή η ασθένεια που αντιμετωπίζει ο ηλικιωμένος τον έχουν οδηγήσει στην απομόνωση , την μοναξιά και την έλλειψη επαφής. Το άγχος, και η κατάθλιψη σε μια τέτοια περίπτωση αυξάνει τον κίνδυνο σωματικών δυσαρμονιών (ασθενειών).

Άλλος στόχος του γηριατρικού μασάζ είναι να αυξήσει την ευλυγισία των κινήσεων και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Αυτά τα συστήματα χρειάζονται επιπλέον φροντίδα όσο η ηλικία προχωρά για να διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το γηριατρικό μασάζ είναι ένα μασάζ επιδόσεων - όπως το αθλητικό. Όπως στο αθλητικό η διαδικασία της μάλαξης έχει στόχο την αύξηση της επίδοσης στο ανώτερο δυνατό αποτέλεσμα , έτσι και στο γηριατρικό η διαδικασία της μάλαξης έχει στόχο της επίδοση του μυοσκελετικού αλλά και άλλων συστημάτων στο καλύτερο δυνατό που μπορούν.
Σε αντίθεση βέβαια με το αθλητικό στο γηριατρικό μασάζ ο δέκτης θα πρέπει να δεχθεί ευγενικές και απαλές κινήσεις αναζωογόνησης με ιδιαίτερη μέριμνα και προσαρμογή στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η ηλικία των 75 ετών( στις αναπτυγμένες κοινωνίες) έχει καθοριστεί ως η αρχή του γήρατος στην σύγχρονη εποχή , λόγο της αύξησης του προσδόκιμου ζωής εξαιτίας των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και περίθαλψης σε σχέση με το παρελθόν. Γι’ αυτό άλλωστε αυξάνεται και το όριο συνταξιοδότησης ( έχει φτάσει στα 65 πλέον στην Ελλάδα με αυξητική φυσικά τάση). Οι κοινωνικές συνθήκες όμως η γονιδιακή έκφραση και δυνατότητα και ο τρόπος ζωής καθορίζουν τελικά την ηλικία έναρξης του γήρατος για τον καθένα ,πέρα από τα όρια που έθεσαν οι κοινωνιολόγοι και βιολόγοι . Όσοι έχουν καταφέρει να χειριστούν αποτελεσματικά στα παραγωγικά τους χρόνια την μοναξιά, την ευρωστία, την υγεία την οικονομική κατάσταση , τους κοινωνικού δεσμούς και νιώθουν πετυχημένοι έχουν τα εφόδια για καλά γηρατειά. Αντιθέτως όσοι ήταν πάντα επιρρεπείς στο άγχος και δεν μπόρεσαν να χειριστούν την ψυχολογική πίεση, την έλλειψη χρημάτων, την συντροφικότητα, την θέση τους στην κοινωνία , την αποδοχή τους από τους άλλους, την καλή υγεία, την έλλειψη ανεξαρτησίας και τους φόβους του αγνώστου και του θανάτου οδηγούνται με ακρίβεια στο να χαρακτηριστούν νεότατοι γέροι. Να καταφέρουν δηλαδή να έχουν τα συμπτώματα του γήρατος σε μικρότερη ηλικία από τα 75 χρόνια .

Αυτό σημαίνει ότι το γηριατρικό μασάζ απευθύνεται σε όσους νιώθουν αδυναμία και η κατάσταση τους χρίζει αναζωογόνησης από την μέση ηλικία και πάνω. Άλλωστε ο πρωταρχικός του σκοπός είναι η πρόληψη και συμπληρώνει με αυτόν τον τρόπο την γηριατρική φροντίδα.

Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερα στην γηριατρική μάλαξη απλά παρακολουθείτε τις επόμενες αναρτήσεις εδώ και φυσικά μπορείτε να παρακολουθήσετε  και ιδαίτερα μαθήματα στο Σάλβια για να λύσετε τυχόν απορίες

Πληροφορίες  2310 945101 & 6947123951

Μισαηλίδης Νίκος
Αισθητικός ΤΕΙΘ , επαγγελματίας στις "εναλλακτικές τεχνικές" μάλαξης για 16 χρόνια, πλέον προσφέρω υπηρεσίες καθηγητή.


Ελεύθερο για αναδημοσίευση , είτε πλήρως είτε τμήμα του , με αναφορά στην πηγή είτε και ανώνυμα. Η ελευθερία της γνώσης είναι αγαθό πολιτισμού και όχι προϊόν μάρκετινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου